Aktīvā pozīcija: Sākums / Produkti / Ievārījumi / Par ogām un augļiem

Par ogām un augļiem

Ogu sagatavošana. Pūres ievārījumi ir ražoti no speciāli sagatavotajām ogām. Lai pircējiem visu gadu ir pieejami tikko vārīti ievārījumu, ogas sasaldē pēc īpašas ”shock freezing” tehnoloģijas, kas notiek salīdzinoši īsu laiku pie ļoti zemas temperatūras (līdz -40°C), pēc tam pārvietojot uz glabāšanu pie -21°C temperatūras. Šādi sasaldētas ogas izskatās tik pat skaisti, kā svaigas, un tajās tiek saglabātas visas vērtīgas vielas un aromāts. Tas ir drošs veids, kas saglabāt ogas līdz nākamai ražai.

Aprikozes satur daudz augļu cukura, organiskās skābes, P, A B1, B2 un B6 vitamīnus, antibakteriālas vielas, ir bagātas ar kālija sāļiem, kalciju un dzelzi. Esošie flavonoīdi stiprina asinsvadu sieniņas, pektīnvielas izvada kaitīgas vielas, smagus metālus. Aprikozes labvēlīgi ietekme redzi, atmiņu un smadzeņu darbību, sekmē hemoglobīna un organisma aizsargspējas palielināšanos.

 

Avenēm piemīt ārstnieciskas īpašības un vērtīgs ir to saturs – avenēs ir daudz A, B1, B12, C un PP vitamīnu, dzelzs, kālijs, pektīns, šķiedrvielas, organiskās skābes (to starp arī pretdrudža salicilskābe). Atšķirībā no citām ogām, avenes nezaudē savas ārstnieciskās īpašības pēc termiskās apstrādes. Tāpēc aveņu ievārījums ir labākais līdzeklis pret saaukstēšanos.

 

Brūklenēm piemīt daudzas veselīgas un pat ārstnieciskās īpašības. Šīs ogas sastāvā ir dzīvībai svarīgas vielas un vitamīni. Brūklenes ir bagātas ar šķiedrvielām, antociantiem, organiskajām skābēm. Tajās ir salīdzinoši daudz C vitamīna, ir arī karotīns, kālijs, kalcijs, magnijs, flors un dzelzs. Brūklenes īpaši labi saglabājas dēļ tajās esošās benzojskābes ( jeb dabīga konservanta).

 

Dzērvenes satur daudz C vitamīna un pektīnvielas, kas izvada no organisma smagus un radioaktīvus metālus. Dzērvenes stiprina imunitāti un normalizē vielmaiņas procesus, tās bieži tiek lietota pret saaukstēšanos. To sastāvā ir daudz vērtīgas vielas: mikroelementi, vitamīni, organiskās skābes, kā arī P vitamīni, kas ir ieteicams pie aterosklerozes, hipertoniskās slimības, angīnas un pat reimatisma. P grupas vitamīni stiprina asinsvadu sieniņas un padara tās elastīgākās, tiem piemīt arī pretiekaisuma, dziedinošas īpašības. Dzērvenes ne tikai cīnās pret slimību izraisošajiem mikroorganismiem, bet arī stiprina daudzo antibiotiku ārstniecisko efektu.

Ķirši satur daudz vērtīgu vielu: A, C un PP vitamīnus, organiskās skābes, folijskābes, minerālvielas, mikroelementu (kalcijs, dzelzs, fosfors, magnijs, kālijs un daudz vara), pektīnvielas līdz 11%, fermentus, cukuru līdz 15%, slāpekļa, miecvielas, krāsvielas un citas vielas. Ķirši satur asinsradošus mikroelementus: dzelzi, varu, kobaltu, kas ir ieteicams lietošanai pie mazasinības (anēmijas). Pektīnvielas veicina slāpekļa sārņu izvadīšanu no organisma. Ķiršu mīkstums satur arī baktericīdas vielas. Ķirši satur arī īpašas vielas, kas veicina asins sarecēšanu, tāpēc lietojot uztura ķiršu ievārījumu būtiski samazinās infarkta risks, kas ir saistīts ar trombu veidošanos. Ķiršos esošas vielas veicina holesterīna un cukura līmeņa samazināšanos asinīs, folijskābe ir svarīga imūnsistēmas un asins sistēmas uzturēšanai.

Mellenes (meža mellenes, nevis kultivētās mellenes, kas aug dārzos) satur daudz vērtīgu vitamīnu (B, C), minerālvielu (nātrijs, kālijs, kalcijs, magnijs, fosfors, dzelzs, kobalts un niķelis), balastvielu un organisko skābju, kas pozitīvi ietekmē cilvēka organisma nozīmīgākos dzīvības procesus. Mellenēm piemīt pretiekaisuma iedarbība un tās ir efektīvs līdzeklis cīņā ar dažādām baktērijām. Savukārt dabīgie antioksidanti regulē svarīgākos procesus smadzeņu darbībā un nodrošina šūnu atjaunošanos, kavējot organisma novecošanas procesus. Viena no melleņu visvērtīgākajām īpašībām ir spēja uzlabot asins cirkulāciju visā organismā, bet jo īpaši redzes orgānos. Šo ogu sastāvā esošās vielas uzlabo redzes funkcijas (īpaši nakts un krēslas laikā) – palīdz acīm adaptēties gaismas intensitātes maiņai, pastiprina jutību pret gaismu un nostiprina acs tīkleni. Ne velti kara laikā pilotu ēdienkartē tika iekļauts melleņu ievārījums. Šīs ogas ietilpst arī kosmonautu uzturā. labvēlīga ietekme uz cilvēka organismu.

Upenes ir vitamīniem bagātākas ogas, tās satur B grupas un P vitamīnus, karotīnu (A provitamīnu), cukuru, pektīnvielas, fluoru, ēteriskās eļļas, miecvielas, K grupas vitamīnus, kālija, fluora un dzelzs sāļus. Upenes ir C vitamīna līderis starp citām ogām, kas kopā ar citām vielām ir spēcīgs pretoksidēšanas un pretiekaisuma līdzeklis. Pateicoties tam, upenes lieto arī pret angīnu. Upenes ir atzītas par veselīgākām ogām, tās stiprina imunitāti un palielina organisma aizsargspējas pret dažādām slimībām, tām piemīt īpašības novērst vēzi un sirds-asinsvadu slimības, kā arī kavē gara spēju samazināšanos sirma vecuma cilvēkiem. Svarīgi atzīmēt, kā upeņu vērtīgās īpašības saglabājas arī ‘Pūre” ievārījumos ražošanas procesā.

Zemenēm piemīt ievērojamās veselīguma īpašības – tās satur cukurus, C, B grupas vitamīnus, folijskābi, karotīnu, šķiedrvielas, pektīnu, kobaltu, dzelzi, kalciju, fluoru, marganci, citronskābi, salicilskābi. Kopumā zemeņu ogas ļoti labvēlīgi ietekmē veselību, normalizējot vielmaiņas procesus, palīdzot pie sirds un asinsvadu slimībām. Zemenes satur vienu no spēcīgākajiem antioksidantiem, fitezīnu, kas stimulē garīgo darbību un uzlabo atmiņu!

Apelsīni ir bagāti ar A, C, P, D un grupas D vitamīniem un mikroelementiem, īpaši dzelzi un varu, kas ir ieteicams lietošanai pie anēmijas. Apelsīni paaugstina apetīti un arī stimulē svara normalizēšanu, tiem piemīt antioksidantu un atjaunošanas īpašības, kā arī izvada no organisma vielmaiņas produktus un toksīnus, novēršot dažādu slimību attīstību. Apelsīni ir bagāts folijskābes, kas ir īpaši svarīgs sievietēm, bioflavonoīdu, kas neitralizē kaitīgu brīvo radikāļus, un arī šķiedrvielu avots, kas palielina sātīguma sajūtu.

Smiltsērkšķi arī ir lielisks polivitamīnu avots, tie satur eļļas, C, B1, B3 vitamīnus, un daudzas citas vērtīgas vielas, un ir lielisks imunitāti stiprinošs līdzeklis. Apelsīnu-smiltsērkšķu ievārījums ietver sevī vislabākās svaigu augļu un ogu īpašības apelsīnu un smiltsērkšķu un apvieno sevī apelsīnu un smiltsērkšķu vislabākās vērtīgākās īpašības, kas ir īpaši aktuāls aukstā un drēgnā laikā. Satur arī apelsīnu miziņas, kas piešķir ievārījumam īpašu rūgtumiņu.

 

Par mums

Uzņēmums Puratos Latvia SIA ir dibināts 1994.gadā nelielajā Pūres pagastā, kuru ieskauj ogu un augļu dārzi, bet nedaudz tālāk ir meži ar lielu savvaļas ogu bagātību.

lasit tālak...

Kontakti

  • Puratos Latvia SIA,       Daigones 22, Pūres pagasts, Tukuma novads, LV-3124, Latvija
  • +371 63101200
  • fakss +371 63101202